۱۴۰۲ خرداد ۳۰, سه‌شنبه

۲۰ ژوئن روز بین المللی پناهندگان و ما پناهندگان ایرانی

 





هر سال در روز 20 ژوئن، دنیا،  قدرت و شجاعت افرادی که به دلیل مناقشات و آزار و اذیت ناچار به ترک خانه‌های خود شده‌اند را گرامی می‌دارد.


شعار روز جهانی پناهنده در سال 2023  “امید به دور از خانه” است.


کنوانسیون ژنو در سال ۱۹۵۱ در رابطه با حقوق و احترام برای افرادی است که از ستم حاکمیت دیکتاتوری کشور خود فرار کرده و برای حفظ جان خود به دیگر کشورها پناهنده شده اند.


سازمان ملل متحد نیز در همین راستا در سال ۲۰۰۱ - ۲۲ سال پیش - روز ۲۰ ژوئن را روز پناهندگان نام گذاری کرد.


تا پیش از انقلاب ایران تنها یک پناهنده سیاسی بنام دکتر منوچهر ثابتیان - پزشک - از مسئولین کنفدراسیون در خارج از ایران بود.


پس از انقلاب جمهوری اسلامی بلای خانمان سوزی بود که مانند پُتکی بر مردم ایران فرود آمد و تعداد بی شماری را تحت عنوان مهاجر و پناهنده از کشور راند و با اشکال متعدد و متفاوت در کشورهای دیگر جهان آواره و سرگردان نمود.


از تعداد کامل ایرانیان خارج از کشور و همچنین تعداد پناهندگان و آنهائی که در انتظار پناهندگی هستند ارقام دقیقی در دسترس نیست و تنها کشورهایی که به دلیل سیستم آمار کلیسائی، آمار دقیق تری در اختیار دارند کشورهای اسکاندیناوی است.


در حال حاضر در مورد تعداد ایرانیان خارج از کشور ارقامی مانند شش، هفت و هشت میلیون نفر در سراسر جهان اظهار می شود که کمابیش با آمارهایی که از سوی جمهوری اسلامی نیز ارائه می گردد همخوانی دارد.


سازمان ملل متحد آمار ایرانیان پناهنده در سال گذشته - ۲۰۲۲ - را رقم ۲۹۴۸۵ نفر در ۵۴ کشور جهان اعلام داشته است.


در سال ۲۰۰۴ انجمن پژوهشگران ایران یک هفته را در رابطه با پناهندگان ایرانی در استکهلم - سوئد در این زمینه که پناهنده کیست؟،‌چرا از کشور خود فرار کرده ؟، چه مراحلی را پُشت سر گذاشته و امروز چه نیازهایی دارد را به انجام رساندیم و در پارلمان سوئد نیز ملاقاتی با نمایندگان بر قرار گردید که خواست ها و پیشنهادات انجمن پژوهشگران ایران مطرح گردید.


 در پایان نیز داریوش هنرمند محبوب ایرانی در کنسرتی که در این زمینه تدارک دیده شده بود داوطلبانه حضور پیدا کرد و مورد استقبال بسیار گُسترده ای نیز قرار گرفت.


انجمن پژوهشگران ایران همزمان نامه و پُروژه ای را برای سازمان ملل متحد ارسال داشت مبنی بر اینکه کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو با توجه به تعداد بی شمار و گسترده کسانی که از حکومت های دیکتاتوری خود به جان آمده اند و برای زنده ماندن فرار را بر قرار ترجیح داده اند به اندازه ای افزایش پیدا کرده است که دیگر کنوانسیون ژنو امکان پاسخگویی در این زمینه را ندارد و باید اصلاحات گسترده ای در این زمینه انجام شود، در همان پُروژه پیشنهادات انجمن پژوهشگران ایران نیز ارائه شده است که پیوست می باشد.


در زمینه مسائل پناهندگی و پناهندگان ایرانی مشکلات فراوان و بسیاری وجود دارد که برای همه ما ایرانیانی که دارای امکانات بیشتری هستیم و به نوعی در کشور میزبان خود دارای ثُبات بیشتری می باشیم به کمک هموطنان مان که جانشان را بر کف دستشان گرفته اند و پناه آورده اند کمک و یاری رسانیم.


ایران فرزندانش را صدا کرده است، پاسخگویش باشیم.  


https://youtu.be/zfYSWnVENgI

http://iranefardalive.com/Archive/107473